Örtagården

Örtagården

I trädgården på Osaby säteri finns sedan 1997 en intresseväckande örtagård.
Solveig Almqvist är dess initiativtagare.

Ansvarig för örtagården är Farmen AB.

pict0032.jpg
Osaby örtagård
pict0002.jpg
Örtagården i maj-09

Örtagården är en kunskapsbank som innehåller närmare 180 namngivna växtarter till glädje för besökaren. Den pedagogiska gården är uppbyggd i olika fält med läkeväxter, kryddor, färg- och läkeväxter, giftiga växter, köksväxter samt Heliga Hildegards växter. Besökaren kan även ta del av en kunskapspärm med beskrivning över örtagårdens alla växter. Örtagården är tillgänglig för alla under hela året men vackrast är den under sensommaren, även lämplig för meditation och avkoppling.

Öppet alla dagar maj – oktober, vackrast i juli – augusti månad.

pict0009.jpg pict0011.jpg

– – – – – – – – – – – – – – – – – – Växter i örtagården i maj-09 – – – – – – – – – – – – – – –

Klicka på bilderna för att förstora !

Exempel från kunskapsbanken:

Temynta – Monarda didyma
Temynta kommer från Amerika. Blommor och blad kan användas till hälsosamt te. Vacker växt även till prydnad med stora blommor i toppkrans i färgerna rödviolett, klarrött, rosa eller vitt. Den har medicinsk verkan mot mag- och mensbesvär. Myntorna är lättodlade medicinal- och kryddväxter som gärna sprider sig.

Rölleka – Achillea millifolium
Växtplatsen är torr ängsmark där de upprätta stjälkarna bär lysande vita blomkorg. Det förekommer även varianter med rosa blommor. Röllekan är en medicinalväxt med kryddig doft. Den har en matsmältningsstärkande verkar och minskar blodflöde vid ex. menstruation och näsblödning. De färska bladen kan med fördel användas i sallader medan blommorna kan torkas till te. Örten hade förr trolldomsrykte och användes bl. a. vid utdrivning av onda andar. Den användes även som läkemedel mot sår, bölder, kramper, aptitlöshet och väderspänning. Släktnamnet påminner om Akilles, som sägs ha läkt sina sår med rölleka. Växten är lättodlad.

Salvia – Salvia officinalis
Medicinal- och kryddväxt som är bra till förkylningste. Den är känd från det gamla Egypten som medel mot flera sjukdomar som darrhänthet, lösa tänder, förstoppad lever och hosta. Salvia användes även i vin och parfymer. Det finns flera salvia-arter: kryddsalvia, äkta salvia, tysk salvia och svensk salvia. Salvia-olja sägs också vara antiseptisk, aptitretande, stärkande, blodrenande, svetthämmande, kramplösande, urindrivande och blodtryckshöjande. Den är också bra vid besvärlig menstruation, orkeslöshet, infektioner, gurgelvatten och astma. Kan även användas vid kompress på dåligt läkande sår och inflammerad hud. Salvia-oljan är allmänt stärkande och stimulerande varför den starkt kan rekommenderas.

Sidan uppdaterad 2009-06-03
Uppdaterat: 2013-07-11